Kratko o Crnoj Gori

     Crna Gora – zemlja snova! To je neverovatno, i u velikoj meri jedinstveno mesto na Balkanskom poluostrvu, raspoloženo na samom jugu poluostrva, i s punim se pravom naziva biserom Jadrana.

     Ovde će svako za sebe naći ono što mu se sviđa  . Netaknuta živopisna priroda, čisto i prelepo more, odlične plaže, brze reke, jedinstvena jezera, veličanstvene planine i kanjoni, neponovljiva i zdrava klima... I sve je to raspoloženo na maloj, svega 13 812 km2, teritoriji Crne Gore. Zahvaljujući svojoj «kompaktnosti», gosti ove čarobne zemlje imaju mogućnost da vide i osete svu njenu lepotu na jednom dahu. Istorijska bogatstva zemlje, njene kulturne i duhovne tradicije, jedinstvena kuhinja, ljubazni i predusretljivi ljudi – to je samo mali deo onoga što ukrašava Crnu Goru i zasigurno, izaziva u vama želju da se stalno iznova vraćate ovoj bajci.

     Mnogi turisti iznova i iznova dolaze u Crnu Goru koja ih privlači odmorom na plažama Jadrana i pleni svojom čistoćom i azurnim plavetnilom mora. Voda je toliko čista, da na pojedinim mestima dozvoljava da se vidi dno na dubini i do 40 metara. Dužina morske obale Crne Gore iznosi 293 km, od kojih 73 km zauzima 117 plaža. Njihova različitost u Crnoj Gori zadivljuje! One su i peščane, i šljunkovite, i opremljene, a još, praktično su sve raspoložene u zaštićenim od vetrova i talasa uvalama. Osim toga, za ljubitelje «ne samo ležati na plaži», uvek može da se nađe veliki broj različitih načina za zabavu. Obradujte sebe ronjenjem, morskim ili slatkovodnim ribolovom, morskim izletima brodom, čamcem ili romantičnim jedrilicama, raftingom, planinarenjem, vožnjom biciklovima ili prosto šetnjom po živopisnim mestima stvorenim samom prirodom. Zimi možete priuštiti sebi odmor na skijalištu, raspoloženom u blizini grada Žabljak na severo-istoku zemlje. I pored svih tih zadovoljstava koja vam pruža ova zemlja, možemo naglasiti potpuno odsustvo na njenoj teritoriji teške i štetne industrije, što u velikoj meri povećava njenu privlačnost, kao zemlje-centra za lečenje i oporavak.

Crna Gora, koju vredi posetiti 

     Mala zemlja u srcu jugoistočne Evrope pod nazivom Crna Gora – to je neverovatno mesto koje je do današnjih dana uspelo da u sebi sačuva sve momente evolucije čovečanstva, od potpuno netaknutih rukom naše sabraće prirodnih rezervata do super-savremenih zabavnih centara, gde su i prvo i drugo tesno isprepletani sa bezbrojnim istorijskim lokalitetima širom zemlje.

     Naravno, kao i bilo koja druga zemlja u svetu, i Crna Gora ima svoju vizit-karticu, kojom se po pravu smatra ostrvo Sveti Stefan. Fotografije ovog ostrva sigurno će popuniti i vaš fotoalbum. To je ostrvo hotela i restorana klase «luks». Neverovatne pejzaže  možemo posmatrati iz Boko-Kotorskog zaliva, da i iz bilo kog drugog mesta u Crnoj Gori.  

     Na ulazu u Boko-Kotorski zaliv nalazi se grad Herceg-Novi, koji ima više od 1600 godina, i pri tom se u njemu očuvao veliki broj spomenika srednjevekovne arhitekture — bastioni Forte-Mare, Španjola, Kanli-Kula, tvrđava Mamula, Prevlaka, Arza, čuveni manastir Savina (1030 god.), crkve Sv. Džeronima, Sv. Antona, Sv. Franja i Sv. Leopolda Mandika.

     Na obalama Boko-Kotorskog zaliva nalazi se i grad Kotor. Zahvaljujući velikom broju istorijskih znamenitosti i dobro očuvanim srednjovekovnim objektima on je proglašen spomenikom svetske kulturne baštine UNESCO-a. Najinteresantnije su posete istorijskim mestima kao što su katedralni sabor Svetog Tripuna, a takodje još 17 crkava grada, dvorci i, naravno, kuli sa satom (16 vek).

     Još jedno prelepo mesto, koje je prosto neophodno posetiti – Skadarsko Jezero. Ono je najveće i najčistije na Balkanu, a u okolini jezera možete videti pelikane u svom prirodnom okruženju. Možete se provozati čamcem po jezeru, loviti ribu i jednostavno se dobro odmoriti šetajući obalom.  Na malim ostrvima nalaze se manastiri iz 14-15 veka, od kojih su mnogi dejstvujući i uvek radi gostima.

     Crna Gora ima četiri prelepa kanjona, od kojih jedan nosi titulu najdubljeg u Evropi – to je kanjon reke Tare (1300 m).

     Na vrhu planinskog masiva Lovćen nalazi se mauzolej Petra II Petrovica Njegoša, vladara i edukatora Crne Gore.

     Lednička jezera sa neverovatno čistom vodom i snežne vrhove možete videti u nacionalnom parku Durmitor. Tu se nalazi i poznato Crno Jezero.

     U Crnoj Gori postoji mnogo svetih mesta za pravoslavnog čoveka. Posebno poštovana svetinja – manastir Ostrog, u kom se čuvaju mošti Sv. Vasilija Ostroškog. To je manastir isklesan u stenama u planinama, 950 m iznad nivoa mora. Ostrog – to je pravoslavni manastir, ali koji osim pravoslavnih vernika takođe posećuju i katolici i muslimani. K moštima Sv. Tihona možete se pokloniti u kotoru, a u manastiru Savina se nalazi čudotvorna ikona Savinska. Crna Gora je bogata prastarim manastirima, koji su i do današnjeg dana ostali dejstvujući. Tako da zasigurno imate šta da vidite. 

Kuhinja

     Ovaj deo crnogorskog života, zasigurno, zaslužuje posebnu pažnju prilikom upoznavanja. Ona – orginalna, karakteristična i, zasigurno će otkriti nešto novo čak i za najzahtevnije gurmane. Nacionalna crnogorska jela su bogata mesom, začinima i maslinovim uljem. Često su to jela od jagnjetine ili svinjetine, a takodje su široko rasprostranjena i jela od raznih peradi, koja se svakako služe sa velikom količinom svežeg ili dinstanog povrća i, naravno, sa domaćim hlebom ili lepinjama.

     Došavši u Crnu Goru, Vi obavezno morate da probate «pršutu», to je sušena svinjska ili teleća šunka rezana na veoma tanke komade. Obično se koristi kao meze ili dodatni sastojak glavnim jelima. Ali, budite sigurni, da je baš to onaj proizvod, koji najčešće dovoze, kao delikatesni pozdrav sa bisera Jadrana.

     Veliku popularnost imaju i mlečni proizvodi a posebno domaći sirevi različitog stepena soljenja i tvrdosti, kojih u Crnoj Gori ima mnogo. Takođe, obavezno marate da probate i «kajmak» – izuzetno nežan i neobičan mlečni proizvod, posebne tehnike dobijanja, kojim se stanovnici Crne Gore jako ponose.

     Ukoliko imate malo vremena, a želite da ocenite kuhinju ove prelepe zemlje, naručite sebi jelo pod nazivom «mešano meso», koje je u suštini mešavina odabranih specijaliteta od mesa pripremljenih na roštilju, i Vi ćete tačno upoznati Crnu Goru na ukus.

     Ne može lokalna kuhinja da prodje ni bez plodova mora, koji zauzimaju dostojno mesto na stolu ove zemlje. Preporučujemo vam da probate gustu supu pod nazivom «riblja čorba», lignje sa sirom, pastrmku, pečenu po starom receptu i Vi ćete sigurno poželeti da zauvek ostanete u ovoj zemlji.

     Usred sveg ovog izobilja hrane, vredi spomenuti i lokalna vina, koja, iako nisu toliko poznata na međunarodnom tržištu, ali definitivno zaslužuju vašu pažnju. Od njih vredi izdvojiti suva vina, kako crno «Vranac» tako i belo «Krstač», koja idealno idu uz crnogorske turšije.

     I još za kraj, definitivno ćete biti prijatno iznenađeni veličinom porcija u restoranima, tako da gladan, sigurno, niko neće otići. 

Klima

     U severnom delu Crne Gore klima je umereno-kontinentalna, a duž cele jadranske obale – sredozemna. U priobalnom delu leta su duga, temperatura od + 23 do + 28 stepeni po Celzijusu. Turistička sezona u ovom delu zemlje počinje od aprila i traje do oktobra-novembra. Zima – kratka, ali prohladna. Tokomsunčanih zimskih dana temperatura vazduha može da dostigne i do + 20 stepeni po Celzijusu. Količina sunčanih dana tokom godine dostiže 250. 

Veroispovest

     Osnovna religija u Crnoj Gori – Pravoslavlje, međutim takođe postoje i velike verske zajednice Muslimana i Katolika. 

Jezik

     Zvanični jezik u zemlji – crnogorski (dijalekt srpskog), a koristi se i ćirilično i latinično pismo. Pošto crnogorski jezik ulazi u grupu slovenskih jezika,te je i veliki broj reči sličan sa rečima u ukrainskom i ruskom jeziku, što u mnogome olakšava da se razume lokalni razgovor,a još, za tri, četiri dana provedena u Crnoj Gori, najverovatnije, da ćete i vi sami početi da govorite crnogorski jezik. 

Valuta

     Zvanična novčana jedinica u Crnoj Gori od 2002. godine i do današnjeg dana - €uro. 

Prestonica

     Glavnim gradom a istovremeno i najvećim gradom Crne Gore je Podgorica. Ipak, titulu istorijske i kulturne prestonice nosi grad Cetinje. 

Transport

     U Crnoj Gori postoje dva međunarodna aerodroma, od kojih se jedan nalazi nedaleko od primorskog  grada Tivat, što je 10 km od Boko-Kotorskog zaliva, a drugi u Podgorici. Takođe se u Crnoj Gori nalazi jedna od najlepših železnica na Balkanu, koja počinje u Baru, ide do Podgorice i dalje do glavnog grada Srbije – Beograda.     Radi lakšeg i udobnijeg kretanja po Crnoj Gori, možete se koristiti uslugama iznajmljivanja automobila, što će vam dozvoliti da zavirnete u svaki ugao crnogorskog raja. Uslovi iznajmljivanja auta: uzrast ne mlađi od 21 godine, vozačka dozvola, staž vožnje ne manje od dve godine.  Dozvoljena brzina kretanja u gradu oko 50 km/h, van grada — do 80 km/h, ne računajući delove, gde stoje specijalni znakovi. Mnogi putevi u zemlji leže na veoma strmim planinama, zbog toga treba biti veoma oprezan, i poštovati pravila u saobraćaju.

Viza

     Za državljanje Ukraine predviđen je bezvizni ulazak u Crnu Goru na rok do 30 dana, takođe viza nije potrebna državljanima Belorusije, Rusije, Latvije, Litvanije i Estonije. 

Nekoliko interesantnih činjenica o Crnoj Gori

·         U glavnom gradu Crne Gore – Podgorici, nalazi se najmanja ulica u zemlji, njena dužina je 30 metara, i u njoj se nalazi samo jedan objekat.
·         Crnogorci se smatraju najvišljom nacijom u Evropi.
·         Ostrvo Bogorodici na rifu stvoreno putem običnog bacanja kamnja u vodu. Tokom 300 godina  kod lokalnog stanovništva postoji dugogodišnja tradicija: Stanovnici plove čamcima do ostrva i tamo bacaju kamenje;
·         U gradu Kotor nalazi se najuža ulica u Evropi pod nazivom «Pušti me proć», i u njoj teško mogu da se mimoiđu dva čoveka;
·         U Crnoj Gori postoje četiri kanjona, jedan od njih priznat je najdubljim kanjonom u Evropi, to je Kanjon reke Tare, čija dubina dostiže 1300 m.
·         Reka Tara je toliko čista, da vodu možete da pijete direktno iz nje.
·         Kanjon reke Cijevna, na pojedinim mestima je toliko uzak, da možete prosto da ga prekoračite.
·         Reka Bojana, koja teče kroz Crnu Goru je reka koja teče u oba pravca.
·         Dno Skadarskog jezera je na nekoliko mesta niže od nivoa mora.
·         U gradu Bar raste jedinstveni spomenik prirode – maslinovo drvo, koje je staro više od 2000 godina. To drvo do dan danas donosi plodove.

Dom

+38-067-730-09-80

e-mail crnogorski.raj@gmail.com
skype: crnogorski.raj
2015 CRNOGORSKI RAJ DOO. ALL
RIGHTS RESERVED.
Design TSENIX